Filmklubben Mondo Cane presenterer: Africa Addio

Africa Adio

av G. jacopetti & F. Prosperi

Africa Addio er et unikt «vitnesbyrd» om de brutale kampene og overgrepene som fulgte i kjølvannet av de europeiske koloniherrenes sorti på det afrikanske kontinentet. Utstyrt med håndholdte kameraer og et lite småfly i bakhånd, dro gutta bak Mondo Cane i tre år rundt omkring på kontinentet og dokumenterte avkolonialiseringens umiddelbare konsekvenser; folkemord, drap på tidligere koloniherrer og en systematisk nedslakting av enorme mengder dyr i områder som tidligere var naturreservater.

Filmen tar opp en alvorlig problemstilling: Kunne avkoloniseringen av Afrika sør for Sahara skjedd på en bedre måte? Filmskaperne hevder at kolonimaktenes overstyring etterfulgt av en brå retrett etterlot store deler av Afrika i kaos
Problemstillingen er fortsatt aktuell, og bildene som fanges innehar en nesten surrealistisk estetisk skjønnhet oppi all deres moralske tveeggethet. Visse sekvenser (en absurd revejakt, innsamling av krokodiller med ballongfeller, en zebraunge som flys inn i solnedgangen) overskrider det aller meste de fleste har sett eller vil se – uavhengig av sjanger. I en annen sekvens er vi inne «live» fra folkemordet på Zanzibar; den eneste eksisterende dokumentasjon av en hendelse som kostet over 5000 arabere livet.

Africa Addio er en av de mest beskjemmede filmene som noen gang er laget. Den har blitt fordømt, sensurert og kriminalisert. Den er utvilsomt rasistisk, uforsvarlig umoralsk, skamløst reaksjonær og overdrevet brutal. Den er også, uten å blunke, en av de mest gjennomført brilliante dokumentarfilmer som er produsert noen sinne. En film som det er umulig å forholde seg likegyldig til. En film som rett og slett må oppleves.

Africa Addio” is a brutal, dishonest, racist film. It slanders a continent and at the same time diminishes the human spirit. And it does so to entertain us.”
Roger Ebert

Onsdag 26. oktober klokka 19.00, Hjelms gate 3, Majorstua, Oslo

Drikke kan kjøpes.  Gratis adgang!

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.