Filmklubben Mondo Cane Presenterer: «LIBERIA: AN UNCIVIL WAR»

 

Liberia: An Uncivil War  (2003)

av J. Stack & J. Brabazon

 

+ The Reluctant Revolutionary (2012)

av S. McAllister

 

Film 1:

Sommeren 2003 er Liberia, som ble etablert av frigitte amerikanske slaver i 1847 som den første uavhengige staten i det svarte Afrika («det eneste landet i verden verdig etiketten» Made in America «), et land i totalt kaos. I Liberia: An Uncivil War får vi fra orkesterplass bivåne sluttspillet til en av det mest brutale og bisarre borgerkriger som har blitt utkjempet i moderne tid.

Filmen følger de to stridende partene fra hver sin kant: Under tilsynelatende konstant ild, henger James Brabazon seg på den brokete opprørsgruppen Liberians United for Reconciliation and Democracy (LURD) på sin marsj mot Monrovia, mens Jonathan Stack, forskanset i hovedstaden, dokumenterer krigsforbryteren Charles Taylor og hans støttespilleres siste krampetrekninger i påvente av det avgjørende slaget – i tillegg til å lodde den apokalyptiske stemningen blant en vettskremt befolkning.

Med sin hær av overveiende barne- og tenåringssoldater, nekter LURD å stoppe fremrykningen før de har fått innfridd krigens eneste objektiv – Taylors avskjed på grått papir. Taylor, på sin side, nekter å abdisere før USA intervenerer. Men i 2003 er det for amerikanerne en annen slagmark som stjeler fokus, og de fredsbevarende styrkene uteblir..

Med de to prisbelønte filmmakerne og krigsreportenes ekstraordinære tilgang til begge sider av konflikten, gir filmen et levende, nærmest klaustrofobisk inntrykk av hvordan det er for stridende og sivile å befinne seg midt i en krigssone.
 

Film 2:

Kais, en 35-år gammel jemenittisk turistguide fra Sana’a, gjeter en gruppe av utenlandske turister rundt om på landsbygda da han får beskjed om å få gruppen sin ut av landet fort som fy: et opprør har nemlig begynt. Kais returnerer til Sana’a med sin eneste gjenværende klient på slep, journalist og filmskaper Sean McAllister. I løpet av et år, blir Kais vår «tilbakeholdne» on-the-ground guide til en revolusjon. Beleiret at kreditorer etter et mislykket hotellprosjekt, klandrer han først demonstrantene for å ødelegge for turismen, som er hans levebrød. Dessuten har han alltid støttet nåværende president Saleh internasjonale profil. Men etter hvert som McAllister oppfordrer ham til å besøke Change Square, hvor anti-statlige demonstranter har tatt over byen, endrer Kais gradvis mening. Og da han selv bevitner Friday of Dignity-massakren, forvandles han til en sann revolusjonær.

Mange dokumentarer fra den arabiske våren kan skilte med ekstraordinære on the spot-opptak, skutt av lokale filmskapere. Hva som gjør The Reluctant Revolutionary unik, er den sentrale tilstedeværelse av Kais, hvis kulturelle åpenhet og beherskelse av engelsk gjør ham til en ideell mellommann mellom den arabiske virkelighet og det vestlige publikum. Sammen med McAllisters evne til å fange inn ironien og de mange paradoksale situasjonene som oppstår, trekker Kais tilskueren inn i handlingen med sine ekteskapelige problemer og nervøse khat-tygging.

Et heseblesende tempo, mengder av svart humor og en uforlignelig hovedkarakter gjør The Reluctant Revolutionary til en av de mest umiddelbare og tilgjengelige dokumentasjoner av den såkalte arabiske våren-

Onsdag 26. september kl. 19, Spisestedet, Hjelmsgate 3, Oslo

Drikke kan kjøpes. Gratis adgang! 

 

Se hele sesongens program her

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.