Filmklubben: «North Korea: A Day in the Life»

North Korea: A Day in the Life  (2004)

av Pieter Fleury

+ samtale med kunstner og Nord-Korea-kjenner Morten Traavik før og etter visningen

 

North KoreaSiden nordkoreanske myndigheter åpnet landet for utenlandske journalister og filmskapere på starten av det nye årtusenet har en rekke regissører, journalister, kunstnere, eventyrere og sensasjonsmakere gitt oss en jevn strøm av vitnesbyrd fra landet som alle elsker å hate, og som selv tilsynelatende hater alle andre. Det er ikke mye man vet om Nord-Korea, bortsett fra at det er radikalt annerledes enn alle andre land; et gufs fra den kalde krigen. Et grått og trist land; hvor ingen smiler og alle er sulte og hjernevaskede og paranoide. Et stalinistisk-nasjonalsosialistisk land; hvor en feit gris med stygg sveis tilbes som en gud. En parodi av et land; et obskønt, popkulturelt fenomen, som hipsterkongene i Vice har æret med en rekke besøk fordi det er so fucked it’s kewl …

Men hva så med selve nordkoreanerne, enkeltindividene? Hvordan lever en «vanlig» nordkoreaner sitt daglige liv? Med disse spørsmålene i mente sendte filmmaker Pieter Fleury en anmodning til nordkoreanske kulturmyndigheter: Kan jeg komme til Nord-Korea og dokumentere en «gjennomsnittlig» nordkoreaners liv fra morgen til kveld? Svaret kom sent, men godt: Ta gjerne turen over. Ikke bare har vi funnet en person, men en hel familie som du kan filme.

Med dette som utgangspunkt kunne filmen endt opp som en seierskavalkade av en turistkampanje. Istedenfor gir den et privilegert og fengslende innblikk i hvordan den sosiale organiseringen og dertil indoktrineringen av den nordkoreanske befolkningen utspiller seg i praksis. 

Fleurys dvelende kamera og skarpe øye for detaljer lar familien Hong framstå i all sin menneskelige individualitet, til tross for deres bestrebelser etter å framstå på den måten de har blitt instruert til å gjøre.  

I forkant av filmen blir det en samtale med kunstner og Nord Korea-kjenner Morten Traavik. Etter filmen vil det bli åpent for spørsmål. Kom og diskuter Nord-Korea med en av Norges mest omdiskuterte kunstnere!

 

Morten Traavik

Morten Traavik er en norsk regissør og kunstner som med støtte fra Kulturrådet har gjennomført en rekke kulturutvekslingsprosjekter med nordkoreanske kunstnere og kulturmyndigheter over flere år, bl.a. 17. mai-konsert i Pyongyang med norske folkemusikere, nyinnspilling av AHAs debutalbum med et nordkoreansk trekkspillensemble, en internasjonal sceneproduksjon i Trondheim i samarbeid mellom Steinerskolen og nordkoreanske musikkstudenter, og en nordkoreansk-inspirert masseforestilling med piksler i Kirkenes. Gjennom sine mange besøk har han opparbeidet seg en unik innsikt og kjennskap til landet. USEFUL IDIOT OR GENIOUS DIPLOMAT?

Intervju fra NRK Søndagsavisa 12/1-14:

http://radio.nrk.no/serie/soendagsavisa/nmag05000214/12-01-2014#t=42m47s

YES WE LOVE THIS COUNTRY (NRK-dokumentar om 17. mai-konserten i Pyongyang i 2012):

https://www.youtube.com/watch?v=vjg28ZFO41M

Traavik vs. Bård Larsen (Civita) på NRK P2 Kulturnytt 17/9-13:

http://radio.nrk.no/serie/kulturnytt-radio/mnma02018513/17-09-2013#t=40m42s

 

TAKE ON US! (Den nordkoreanske trekkspillversjonen av AHA’s Hunting High and Low): http://www.tv2.no/nyheter/utenriks/nordkoreas-svar-paa-aha-4114860.html#.UtUts_TuKjg

 

Onsdag 22. januar, kl. 19:30, Spisestedet, Hjelms gate 3, OSLO.

Drikke kan kjøpes. Gratis adgang! 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

  4 comments for “Filmklubben: «North Korea: A Day in the Life»

 1. avatar
  20/07-16, 12.15

  Smart thnkiing – a clever way of looking at it.

 2. avatar
  15/11-16, 10.17

  Thanks for visiting my blog and thanks so much for leaving a comment. It is so encouraging to see that people are reading. Please check back often!I love this hands down project by the way, really cute!

 3. avatar
  14/02-17, 17.56

  Sorry, but I disagree with this blog post. I actually do like your particular wordpress blog however and may keep on moving once again for update versions.

 4. avatar
  24/02-17, 20.02

  Iron Dome was based on radar to plot the course of incoming missiles and heat-seeking to intercept. So by the time Iron Dome had assessed the threat and launched

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.