Hjelmsgate update

Katastrofen

Brann26. juni var det et vanvittig tordenvær i Oslo, og lynet slo ned i Hjelmsgate 3 og satte fyr på den tørre, gamle bygningen vår. Det brant dessverre heftig, på tross av regnværet. Brannvesenet kom raskt på plass, og jobba lenge med slukkingen. Da de endelig var ferdige, hadde hele taket, loftet og mesteparten av 3. etasje brent helt ut. Gateavisas kontorer og lager gikk over til aske. 1. og 2. etasje ble ikke skadet av brann, bare av vannet fra slukningen.

Heldigvis ble ingen mennesker skadd. Spisestedet Vegetarkafé var stengt for sommerferie, og lynet kom på en tid av døgnet da resten av huset pleier være tomt. Det er godt ingen av oss er morgenfugler.

 

Byråkrati og rydding

Dette var midt i fellesferien, og det tok tid å få tak i folk fra forsikringsselskapet (IF). De skaffet et sikringsfirma som kom og satte opp et provisorisk tak med presenninger.

Vi kunne ikke begynne å rydde ut av huset før forsikringsselskapet hadde vært på befaring for å vurdere skadene i forhold til innboforsikringen. Det har vært mye formelle ting å forholde seg til i sommer, frustrerende venting på å få komme i gang med ryddingen.

Spisestedet-brann

Spisestedet etter brannen

Deretter leide vi inn søppelkontainere og folk til å rydde 2. etasjen (Spisestedet og kjøkkenet). Seinere hadde vi dugnad for å rydde ut av Bokkaféen. Mesteparten av bøkene og bladene der var dessverre vannskadet, men vi reddet en del og kjørte det ut på landet til lagring i låven til en tidligere Gateavist.

Det fulgte et utall dugnader og kontainere i juli og august med ganske bra oppmøte av Hjelmsfolk. Det ble tydelig hvem som faktisk brydde seg nok om huset til å gidde å gjøre noe, og hvem som bare prater.

Huset er nå helt tømt for innhold, og en del gulv og vegger har blitt brutt opp for å fjerne våt Glava. Det har vært til vår fordel at sommeren var veldig varm og tørr, slik at huset har tørka ganske bra opp gjennom åpne vinduer.

 

Skadeskjønn

IF ønsket såkalt «skadeskjønn» for å vurdere kostnadene ved riving og gjenoppbygging av 3. etasje. Det innebærer at de og vi stiller med hver vår uhildede takstmann, som så tar en grundig befaring og diskuterer seg fram til en sum.

Det er ventingen på dette som har tatt mest tid, IF klarte ikke å få til dette før nå 1. oktober. I tillegg vil det ta flere uker før takstmennene kommer med en rapport. Men det er klare signaler på at det vil koste langt mer enn forsikringssummen på 2 millioner, så vi får ihvertfall full pott der.

 

Jobben videre

Vi kan ikke umiddelbart begynne å rydde vekk restene av 3. etasje; man må søke rivingstillatelse fra kommunen først. Men det er en del ting vi kan gjøre allerede nå på dugnad:

 • Rommet i 1. etasje under Spisestedet (som vi leide ut til Liten og Stor, bruktbutikk for barneklær) er verst rammet av vannskader, og påfølgende soppangrep. Fagfolka sa at vi må rive opp gulvet, sandblåse rommet, og deretter vaske over tak og vegger med klorvann i to omganger.
 • Innerst i kroken på Spisestedet er det en liten plattform som må fjernes, fordi den holder på fuktighet.
 • Generelt må vi sørge for at ingen gulv er doble så de holder på fuktighet, at det bare er ett lag planker.

 

Dugnader annonseres på FaceBook-gruppa «Ildsjeler for Hjelmsgate». Følg med!

 

Jobben med å fjerne restene av 3. etasje må utføres av fagfolk. Det er farlig arbeid, og må gjøres på en slik måte at ikke resten av huset raser sammen. Heisekraner må på plass for å løfte vekk de svære, brente takbjelkene mm. Heldigvis ser det ut til at forsikringen har en egen pott som dekker dette, så det ikke spiser av pengene til gjenoppbygging.

 

Ressurser

Hjelms-FønixSelvom vi ikke har mye penger, så har vi heldigvis gode menneskelige ressurser. Hundrevis av folk har vært tilknyttet huset gjennom over 40 år, og bryr seg om dette unike aktivitetshuset. Arkitekten som laget tilstandsrapport av bygningen er villig til å lage byggetegninger for oss, og er den som kjenner bygningen best. En tidligere Gateavist som nå er forretningsadvokat vil hjelpe oss med alt det formelle rundt kontrakter osv. Byantikvaren har vært veldig offensiv og interessert, og mener huset ikke bare har lokal verneverdi, men også nasjonal.

Når vi får kostnadsoverslagene kan vi gå ut å skaffe anbud på gjenoppbyggingsjobben. Vi vet allerede at vi ikke har nok penger. Planen er at vi begrenser oss til å bygge et «skall», dvs. tak, vegger og vinduer. Så må vi antakelig selv bygge indre lettvegger osv på dugnad. Uansett vil vi gå aktivt til verks og søke midler fra alt vi kan finne av stiftelser, fond og legater, og vi har kontakt med folk som er drevne på slikt. Byantikvaren kan antakelig ikke hjelpe oss der, men kan gi økonomisk støtte til merutgifter for å gjenoppbygge huset mest mulig opprinnelig.

 Vi reiser oss av asken igjen!!

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

  3 comments for “Hjelmsgate update

 1. avatar
  arne torstein hagene
  05/10-14, 04.01

  Dårlig Karma pga KROM.

 2. avatar
  Hjelmsgatas bakgaardskatter
  15/10-14, 20.52

  Dugnad holdes alle torsdager klokken 19:30 – 24:00. Salg av drikke. Alt er som foer 😉

  • avatar
   Anonym
   06/02-17, 20.54

   Tull å tøys, dugnad hver ukedag fra ca. 1400

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.