Folket under havet

Vann og land

Nederland er et merkelig sted. Ditt første møte med landet er Schipol flyplass – som ligger flere meter under havnivået. Dette er enden på Den Europeiske Slette der den med et nesten umerkelig langslakt fall glir ned under Nordsjøen. Tidligere sumper og tidevannssletter, et deltalandskap der noen av Europas største elver renner ut i havet. Slike områder er biologisk ekstremt produktive, fordi de byr på mange ulike biotoper og god runddans for næringsstoffene. Kombinert med mildt klima og nok tilgang på regn har dette landet på størrelse med Hedmark fylke nå blitt verdens nest største eksportør av matvarer (etter USA), i tillegg til å brødfø sine egne 17 millioner innbyggere!

dike_2Bare 50% av Nederland er høyere enn 1 meter over vann, og 1/4 av arealet ligger under havnivået. Dette har de fått til ved å bygge eviglange diker ut i havet, pumpe ut vannet og anlegge jordbruk, boliger, fabrikker osv. Enorme volder av sand, leire, betong og stein beskytter denne kunstige verdenen. Pumpene går døgnet rundt, og tusener er ansatt for å holde det hele gående.

Landskapet ellers er totalt flatt. Det er ingen naturlige hindringer for hva man kan bygge hvor. Ingen fjell som må sprenges bort eller dype daler som trenger broer. Når de ombestemmer seg kan en sjø lett bli til et jorde, eller gamle boligområder bli til en sjø. For vannet må få flyte, og rundt 1/5 av landet er avsatt til det. Departementet som styrer vannressursene og dikesystemene har en betydelig del av statsbudsjettet, og er langt viktigere for å forsvare landets eksistens enn militærvesenet.

Det eneste Nederland har er leire, sand, vann og et mildt klima

De eneste naturressursene Nederland har er leire, sand, vann og et mildt klima. Men ved hjelp av masse menneskelig arbeid og organisering er jo det nok til å skape velstand og hygge. Du kan lett dyrke masse mat, tekstilfibre og treverk der. Dermed kunne de i dette steinløse landet brenne leire til murstein, bygge skip og veve seil, og fø på alle arbeiderne som trengtes. Deres mange-tusenårige nærkontakt med elver og havet gjorde dem til maritime eksperter på 1600-tallet (ofte med norske sjøfolk), med handel og kolonier over hele verden. Amsterdam var verdens rikeste by, og viktigste handelssted og finanssentrum. I praksis var det dem som oppfant den moderne kapitalismen.

EcoTram

Nederlenderne er naturlig nok opptatt av klimaendringene, og havstigning… Det er en nesten konstant vind fra Nordsjøen, og de satser offensivt på grønn strøm fra vindmøller. Mange av kanalbåtene i Amster har elektriske motorer, og det kjøres skyttel-taxi fra flyplassen med elektriske Tesla-biler.
(Bilde: fra en trikk i Amsterdam)

Så de fikk jo raska til seg en enorm mengde rikdom utenfra, i tillegg til hva deres egne fruktbare jord produserte… Som ble nøkternt og Kalvinistisk investert i moderne infrastruktur, utdannelse, forskning og industrialisering. Nederlenderne virker veldig bevisste på at det eneste de har er det de klarer å lage selv. Bortsett fra fiske og vindkraft finnes det ingen naturressurser som mineraler, tømmer, olje eller vannkraft til å «subsidiere» samfunnet slik vi er vant til i mer folketomme land og med grunnfjell under beina. De har en annen arbeidsmoral enn oss slappe nordmenn, og veit at de må arbeide, være flinke og nyskapende, smidige og effektive. Og det greier de fint også, med en levestandard langt høyere enn de fleste franskmenn eller tyskere nyter. Med en jevnere fordeling av samfunnets verdier, en sterkere fagbevegelse og lavere arbeidsløshet. Litt ála Den Nordiske Modellen, der de ligger så nord-vest du kan komme ut av kontinental-Europa.

 

Smidig og praktisk

Jeg får litt sånn følelse av maurtue, av de flinke og driftige menneskene som myldrer her, og konstant vedlikeholder og reparerer sivilisasjonen sin, som stadig smuldrer opp og synker i Nordsjøen, eller spises opp av regn og elver, råte og mose. Det er en kontinuerlig kamp mot entropien. Det er omtrent som Bangladesh, og bortimot like tett befolket.

Leidsegracht

Gezellig…

Nederlenderne er flinke til kjempeprosjekter, med en helhetstenkning ned til de minste detaljene i det offentlige rom. Alt er velorganisert og gjennomtenkt. Og det forventer innbyggerne, som aldri blir utsatt for noen større fysiske utfordringer enn fortauskanter. 

Merkelig for en nordmann med et sånt landskap. Man må finne andre måter å orientere seg på, for alt er et flatt gulv, ingen kjennemerker i geografien. Det føles også klaustrofobisk at det ikke finnes noen vill natur noe sted, ingensteds man kan flykte fra sivilisasjonen…

Til gjengjeld har nederlenderne usedvanlig gode evner til samarbeid og sosial omgang. Det er nærliggende å tenke at det skyldes at de bor så tett, og er vant til å måtte være sosialt oppmerksomme og ta hensyn. Og det at befolkningen er så blanda, med innflyt fra tidligere kolonier og århundrer med flyktninger fra repressive regimer rundt i Europa. Det bidrar nok også sterkt til samholdet at de alle har akutt sammenfallende interesse av at havet ikke sluker dem alle! De er vennlige, høflige og hjelpsomme, både i de daglige detaljene og i hvordan de har organisert samfunnet sitt. Enda alt er menneskeskapt, er de utrolig gode på å gjøre det hyggelig. Det er ikke bare med gravemaskiner og lektere at nederlenderne er flinke ingeniører, men også i det sosiale landskapet.

For at dette multikulturelle samfunnet skal kunne fungere, har de i Nederland en klar bevissthet på hva som er privat og hva som angår offentligheten. Religion, påkledning, preferanser i mat eller rusmidler ansees som private anliggender. Det er nå langt færre coffee-shops der du kan kjøpe og nyte dine cannabis-produkter i de sentrale delene av Amsterdam, enn sist jeg var her. Og de har mer diskrete fasader, ikke svære skrikende hampeblader. Men handelen går sin gang, og samfunnet er tydeligvis fornøyd med ordningen. Nederlenderne er veldig praktiske folk; velger det som funker, driter i for mye moralistisk tankegods.

 

Ordning & reda

SmartShop

De siste åra har de utvidet organiseringen av rusmarkedet. Tidligere var det ordnede forhold bare for tobakk, alkohol og cannabis. Så kom mildere psykedeliske stoffer etter. Sopper som inneholder psilocybin selges åpent og i industrielt framstilte standardstyrker og mengder, som regel fra spesielle Smart Shops. De forskjellige typene har beskrivelser av effekt, styrke og anbefalt inntak. 

Dette er ikke egentlig sopp, men klumper av myceliet fra under jorda. Dette er gjort for å unngå den nederlandske rusmiddelloven, men er kanskje en effektiv metode å dyrke psilocybin på? Smart Shops hadde også  en rekke andre rusplanter tilgjengelig, fra Salvia Divinorum til obskure planteekstrakter som jeg aldri hadde hørt om. 

 Psilocybin Amster   Mexicana   MushrocksShrooms

 

Tiden går

AmsterDoor

De sentrale delene av Amsterdam har merkbart mer turister enn sist jeg var her, og tidlig i april er ikke engang høysesong. Den umiddelbare konsekvensen er at det har blitt vanskelig å finne hotellrom, og prisene er høye. Det meste er nå ikke veldig mye under norske priser, med unntak av alko og røyk. Mer turister har gitt mer streitifisering. Gater jeg tidligere syntes var kule, med halvrølpa kafeer og en og annen junkie, har nå blitt rene og glitrende. Det er vanskelig å finne en normal butikk der man kan kjøpe seg en avis, det meste er bare turistsouvenirer.

Men Amsterdam er fremdeles en arkitektonisk og sosial drøm. Herlig å bare virre rundt og gå seg bort, blandt uendelig med kanaler og gater, aldri langt unna en hyggelig kafé eller bar. Kvartal på kvartal med intakte hus fra 16- og 1700-tallet (bygget av norsk eik!). Og  aldri mer enn noen få meter fra flytende vann, med fugler, picknickere og båtliv. Jeg ønsker Nederlenderne lykke til med håndteringen av vann og land, og håper at ikke havet vinner over dette unike samfunnet.

Are Krishna
Opplysningskontoret for psykedelika

 Se også:

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

  9 comments for “Folket under havet

 1. avatar
  Admin
  26/04-15, 11.11

  Amsterdam vil bytte ut alle sine nåværende busser med elektriske innin 2025. De 40 første, nye bussene leveres innen 2 år:
  http://cleantechnica.com/2015/04/25/public-buses-amsterdam-will-evs-2025/

 2. avatar
  Shlomo Rosenstein
  15/12-15, 18.07

  Dere i Gateavisa er et godt eksempel på at hasj passiviserer. Dere produserer jo i et utrolig treigt tempo. Heller ikke greier dere å utfordre makten som styrer – dere holder dere til fullstendig tannløse reportasjer mens dere sutter på pipa, så trygt, så trygt.

 3. avatar
  27/05-16, 22.23

  Fantastic blog! Do you have any helpful hints for
  aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but
  I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with
  a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any recommendations? Thanks a lot!

  • avatar
   Admin
   15/06-16, 14.22

   WordPress mis much better than any system you pay for. Go for it! And you don’t need to be a technician or programmer, it is all WYSIWYG

 4. avatar
  20/07-16, 13.37

  Posts like this make the innetret such a treasure trove

 5. avatar
  22/10-16, 17.12

  methank you so very much. it is greatly appreciated. and you've came with a whole lot of options. i like me some options :)@RPattzvoyeur hey that was great. hiki no! n don't worry about the dl thing. i have MANY friends who are in the same. it's quite funny. oh i am also loving the us of the term da kine. alright i'm gonna test out my pidgin… ho shoots sistah i goin stay check 'em up on ya latahs lyk dat *pretend i'm giving you a loose shaka n doing the head nod*lols

 6. avatar
  08/11-16, 01.07

  I could really go for one of those coconut balls!I would love to try the recipe. Can you think ofany substitution for the coconut oil? It does notexist in my neck of the woods.

 7. avatar
  17/11-16, 19.04

  Great video. Some of the techniques are really spot on. Btw, if you’re interested in SEO, you can check out some of the best in SEO techniques atseo-business-guide . com

 8. avatar
  30/12-16, 11.34

  Pepawo napsal:Rádo se stalo. Třeba ještě na něco natrefím. Jinak se mi moc líbí překlad některých obtížnějších termínů, neb je netradiční, ale srozumitelný. Je vidět kus práce a zřejmý pokrok, zatím jsem nenašel jinak běžné překlepy ani prohřešky proti mluvnici, snad jen by se daly vychytat občasné násobné resp. opakované podměty v některých delších větách, případné příklady vyhledám a oznámím.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.