Mannen bak Hausmanitten

Det er ikke mange norske fotografer som har passert nåløyet til italienske Vogue. En av dem er den Tysklandsbaserte kunstneren Marius Immerstein som i så måte har mer enn nok potensiale til å nå hot-spot på den internasjonale stjernehimmelen. Her hjemme har han tre år som fotoassistent hos Morten Quaale, tre år som rammemaker samt diverse oppdrag for motemagasiner og reklamebransjen i bagasjen

Da Gateavisa var i Berlin og møtte Immerstein på cafe i Kreuzberg for å snakke om foto og sånt dreide samtalene seg for det meste om hans siste prosjekt, en 100 siders bok om Hausmania hvor han har tatt alle bildene som skal smykkes med tekster fra diverse Oslo-poeter. 

Inne på Golden Hahn, et innrøkt og tradisjonsrikt kneipe på Heinrich Heine Platz drikkes det the mens vi kikker på 42 sort/hvitt portretter av innbyggerne på Hausmania.  Det som ser ut som bilder rappet fra politiets VIC-arkiv er i virkeligheten 12 kvinner og 30 menn viklet inn i hausmanias historie presentert i A-4 format med et første opplaget på 300 eks.

Gateavisa: Tror du ikke politiet har bilder av disse personene fra før?

Immerstein: Jeg ser det ikke sånn på det, for meg er det ikke slik, jeg ønsker å si at menneskene i Hausmania er svært karaktersterke, fotogene og flotte. Videre vil jeg understreke at disse personene er samtidskunstnere og gode musikere skjult for det norske samfunn. 

Gateavisa: Hvordan vil du sammenligne dette kunstprosjektet med tidligere arbeider du har gjort?

Immerstein: Jeg er ikke i nærheten av å ha gjennomført et så stort prosjekt noen gang. Tidligere har det bare vært maximum 8 bilder til sammen pr. jobb. Å produsere nesten 50 bilder var vanskeligere enn jeg trodde. Siden beboerne ikke har noen felles døgnrytme så ble det en utfordring å treffe dem «tilfeldig» til alle døgnets tider inne på Hausmania for å få et snapshot. Svært få av motivene ble til ved avtaler og av den grunn har bildene noe skiftende lysforhold.

Gateavisa: Alle fotografer har sine særegenheter, hvor ligger dine fetisjer?

Immerstein: Jeg jobber lenge med å finne riktig komposisjon og forsøker å ungå blitz, lys er viktig, men sol er fetest. Det er også mulig å komponere med gatelykter. Ordet fotograf kommer fra phos-graphein som betyr lys-tegning. Dessuten tror jeg det er viktig å få med at jeg er portrettfotograf og i den settingen er det viktig å ikke stresse og det er bedre å ta for mange bilder enn for få. Da får man som regel i det minste et som fungerer.

Kort tid etter at byregjeringa bestemte seg for å selge Hausmanskvartalet kommer nå  boka Hausmanitten, mannen bak er Marius Immerstein som for sine fotoer og utstillinger har høstet lovord som «den nye Munch og bedre enn Pushwagner».

12787479_967569470003018_885032369_o

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

  2 comments for “Mannen bak Hausmanitten

 1. avatar
  15/10-16, 18.17

  Hei, navleskuende, åndssvake null-skapninger

  Her er Dagposten: https://dagposten.no

  Legg ned hasjen et øyeblikk og kom på besøk

 2. avatar
  31/10-16, 15.47

  Jens Stoltenberg kom og se på damene http://www.Maxxxerotica.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.