Husokkupasjon i Schøningsgate 32:
 
Som det har framgått av reportasjer i dagsavisene har 11 unge mennesker okkupert en stor boliggård i Schøningsgate i Oslo. Bortsett fra naboskapet med den sterk trafikerte Kirkeveien, må omgivelsene sies å være idylliske- hager med sjeldne trær, bl. a. Hvis gårdeierne, entrepenørfirmaet Bauer & Bech får det som de vil, skal gården, som har ca. 40 rom erstattes av et modernistisk hybelhus (32 leiligheter) i luxusklassen.
okkupantene understreker at den generelle boligsituasjonen i Oslo er hovedgrunnen til aksjonen. Skal bolighaiene fortsette å hove inn penger mens andre er på desperat jakt etter et krypinn? NEI! sier de tre okkupantene vi snakka med- Per Bjarne Johnsen, Birgit Christensen og Runar Bakken.
Plakater utenfor døra i inngangen fra Jacob Aals gate forteller oss ay okkupantene vil kommunisere med lokalbefolkningen. Underskriftslistene er lange og fyldige. Inne i huset blir vi hjertelig mottatt av de tre, som koker kaffe til oss.
 
-Betyr støtten fra Tschudi-Madsen i Arkitekturvernårets ledelse noe? spør vi nyskjerrig.
-Utvilsomt, siden han har et navn. Arkitekturen er heller ikke uvesentlig i okkupasjonssammenhengen. Bauer & Bech har uttalt at gården er i verre stand enn tidligere, men har bevist utelatt at elektrisitetsanlegget er splitter nytt- dessuten har han kommet med direkte jug angående antall rom.
Hovedgrunnen til okkupasjonen er boligspekuleringen i Oslo. For å bekjempe denne, fører bare direkte aksjon fram, sier okkupantene. Som Bauer sier: "De har tatt skjeen i sin egen hånd". Nettopp!
-B&B har økonomiske interesser av at gården erklæres kondemnabel. Boligrådmannen har stort sett latt disse tinga gå igjennom på B&Bs premisser. Men som det heter på plakaten utenfor: "Den er andre som skal vurdere gårdens tilstand enn de som har økonomiske interesser av den".
 
Roar Wiik og bjørg Ofstad fra Bystyret har besøkt okkupantene, og står på deres side. De stemte også mot riving i Bystyret. (så da har Wiik gjort noe bra på boligfrontan han også..)
-Bydelsutvalget?
-Vi har snakka med den tekniske konsulenten, han støtter oss. Muligens kommer det folk fra kommunen snart, rørleggere, elektrikkere. Det er viktig å huske på at saken er et prestisjespørsmål for DNA- i kommunestyret har de stemt for riving, de er redd for å tape ansikt i disse valgtider. Sammtidig har de lagt fram en boligmelding. De er altså i et lite dilemma. men AP-solidariteten ser vi ikke mye til- solidaritet skal jo helst utvises når det er vanskelig.
-Hvordan vil dere karakterisere B&Bs planer?
-Uhyrlig. Det er overskudd på slike hus i Oslo. Dessuten er det et faktum at en svært liten prosentandel av de gamle beboerne får flytte inn i slike nye, dyre boliger.

DIREKTE AKSJON FØRER FRAM!

Vi veit om enkelte som har blitt flytta til Vestli. En advokat ved navn Femoen har uttalt at de flyttede liker sin nye situasjon, men der er grunn til å tvile på det.. Femoen påstår at han driver veldedighet, og følte seg beæret fordi han fikk en krystallvase av en av de flyttede. Ja, Kissinger fikk jo fredsprisen.. var Femoens reaksjon!
-Direkte aksjon er utradisjonelt, hvordan kunne Majorstubefolkningen akseptere noe sånt?
-stortsett alle forbipasserende er enig i aksjonen, men de føler seg maktesløse, vil lissom ikke inrømme at det går an å forandre på utviklinga. Vi vil gjerne påpeke at Boligfronten er bra å begynne med for å få folk til å åpne øya. Folk rundt omkring føler seg trua- det samme kan skje med deres leiegårder. I slike situasjoner kan gjerne en forsvarskamp utvikles til en offensiv. Ja- en rar episode som vi må få med: Folk fra Anti-Kommunistisk Allianse (ny-fascister etc) kom opp i gangen og ropte "Her lukter det dritt!" og "Ned med kommunistene"- alle har er foresten anarkister/frihetlige sosialister - men ved hjelp av dagligdagse ord fikk vi dem til å skjønne målene våre. naboer har foresten danna støttekommitee. Vi har også henvendt oss til barn for å få underskrifter- da rødmer de- fordi de forstår...
-Kan dere ta inn andre folk på dette stadiet?
-Nei. Ikke før vi har fått en ordning med kommunen.
3 av okkupantene har ingen sted å bo. -Sjølsagt har vi et lønnlig håp om å kunne etablere oss her og ta inn andre, sier de tre, men vi velger Schøningsgt. 32 fordi husets skjebne er et godt eksempel på bolighaienes virksomhet. Vi prøver å ta rotta på selskapets virksomhet.
 
Okkupantene understreker at det er livsviktig for deltakere i slike aksjoner å ha et personlig mål, og at sammkjøring, enhetsfølelse i kollektiver er nødvendig.
-Men saken gjelder altså ikke bare bevaring av denne gården. Derfor må vi fare varsomt fram, særlig med språkbruken. Revolusjonære slagord får vente.
-Kontakt med andre boligkampgrupper?
-Ja- bl. a. Bjølsen-okkupantene og endel herbergister som har tenkt å okkupere.
Sier Per-Bjarne, Birgit og Runar, som før vi stikker på kinp leende forteller at de har skifta lås på døra, og sendt en nøkkel til B&B...
 
Joda, der skjer andre ting på Majorstua enn Chateau Neuf-resolusjoner som ikke når ut til folket.
 

 

Reportasje: Arnstein Bjørkly/Dag Kongsvik

VG-faksimileTilbake til index
Tilbake til GA index
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fra VG en gang i 75