Parkslaget:

Natt til 1. mai utspant det seg et veritabelt gateslag i Oslo sentrum. Tusenvis av folk som spaserte tilfeldig i sentrumsgatene fikk et hardt, men nyttig kurs i samfunnslære. Tema: POLITIVOLD.
Et hundretalls politifolk demonstrerte køllebruk, hester, hunder og ekstrem aggresjon mot 2-3000 paralyserte tilskuere.
det som startet med en fredelig gjeng med frikere i Slottsparken og noen demonstranter med paroler mot politivold, utvikklet seg ironisk nok til en brutal oppvisning av politivold mot alt som kunne krype og gå og som befant seg i Oslo sentrum den kvelden!
Selv om politiet gjennom opptreden og kommentarer ga et klart inntrykk av at de oppfattet hele menneskemengden som noe venstrepolitisk pakk, var det mange "pene samfunnsborgere" som denne kvelden fikk seg et alvorlig sjokk over "ordensmaktens" opptereden.
Imidlertid ble det hele øyebliklig av presse og kringkasting redusert til "opptøyer i Slottsparken" og at "politiet måtte forsvare seg".
Dette forsøket på å nøytralisere inntrykket av ekstrem politiaggresjon mot en hel liten by befolkning, til "nødvendig maktbruk", har tydelighvis hatt sin virkning. Leserinnlegg i vår blålige presse og antydninger til nye "oppryddingsaksjoner" tyder iallfall på at det skal bli mer upopulært framover å gi selv de forsiktigste påminnelser om de farer som en hysterisk lov-og-orden-bølge fører med seg.

Jeg kom til byen ved 21 -tida - og fikk et kjempesjokk.
Det var som å komme til en annen by. Hadde følelsen av at jeg var et helt annet sted enn Oslo. Det første jeg fikk i hue, bokstavelig talt, var en politihest som kom gallopperende mot meg med en haug folk foran seg - ned Karl Johan, forbi universitetet. Senere kom jeg meg opp til Nasjonalteatret, og i krysset ved trikkeholdeplassen og Saga kino utviklet det seg en stillingskrig som varte i flere timer.
Det hele virket ganske latterlig fra politiets side Det ble aldri giort noe direkte forsøk på å rydde opp eller jage folk eller såre maassene" - bare enkelte utfall som førte til unødig vold og som selvfølgelig fikk demonstrantene til å holde koken og bli på stedet.
Hadde politiet gitt faen fra begynnelsen, hadde det hele løst seg opp på et kvarters tid... Noe som også skjedde, da purken til slutt ble beordret hjem ved 00.30-tida. En del tragikomiske episoder fikk jeg med meg. En gammel dame som hoppet inn i en telefonboks da politiet gjorde et utfall mot demonstrantene, fikk midt i kaoset ordre fra purken om å komme ut. Dama hadde tydeligvis dødsnoia, og skrek til purken at hun slett ikke torde komme ut... Hvorpå hun resolutt ble dratt ut og fikk en kølle i hodet.
En annen interessant observasjon var de sivile provokatørene. Jeg så plutselig to menn få tak i en gutt på 16-17 år og gi seg til å banke løs på ham. Vedkommende skrek selvfølgelig om hjelp, og flere løp til. En av de to dro så fram et politiskilt og fortalte at han var sivilpurk - noe som tydeligvis ga ham og kameraten (lurer på om han også var purk?) lov til å slå ned folk for fote. Og etter to-tre minutter ble de to assistert av fire uniformerte politimenn i oppbankinga.
Senere så jeg at enkelte av de som kastet stein, slett ikke hørte hjemme på den "rette" sida, - dekorert med Unge Høyre-merker etc. - med åpenlyst kastet stein for å provosere. Folk fra parken kunne også fortelle at "nynazister stadig var på farten for å lage bråk, og klarte det innimellom". Dette var tydeligvis en del av sannheten som er utelatt i pressereferatene.
Blant heste- og hundepolitiet utmerket gammle kjenninger fra Hammersborg seg stort når det gjaldt brutalitet og unødig vold. Generelt kan man si at så rå og tilfeldig politivold har ikke forekommet på åpen gate før. Enden på det hele ble jo at politiet trakk seg til slutt, og folk samlet seg i parken og ble der en stund etterpå. Ml-erne fikk mobilisert sikkert 7 -800 som ellers ikke ville ha drømt om å gå i tog l. mai, og alle parter slikker nå sår og avventer begivenhetenes gang.
Vårslepp fra Victori terasse - Fra politisambandet - Konsekvensen
 
Tilbake til index
Tilbake til GA index