HVA HENDTE?
(tidsanslagene er omt rentlige )


Ca. 20.00. på kvelden. Folk begynner å sammle seg i parken/krysset Karl Johan/Frederiks gate. Noen lager bål. Det blir henta ved fra en byggeplass. Folk roper på politi, men ingenting skjer.
Ca. 21.00. Politiet sperrer av krysset Frederiks gate/Karl Joh an ved "Studenten" på Karl Johan, ellers er det fri passasje for oss/dem. Dette ble tydeligvis bare gjort for å dirigere trafikken uten om bål og folkeforsamling.
Ca. 22.00. Ingenting er skjedd. Det er foretatt endel hærverk, trafikklys samt vinduer på universitetet er knust. Bålet brenner stadig, og folk venter, diskuterer og krangler. Ellers er det stille og rolig.
Ca. 22.30. Noen har gjort brekk på Lorentzen. Det blir annonsert gratis mat og øl til alle, enkelte går ned, og kommer tilbake med pils og mat. Stor munterhet over dette.
Ca. 23.00-23.30. Det har den siste halv timen vært noen som forsøker å slåss hele tida, kaster søppelbokser på folk uten grunn, og plutselig blir det ca. 10 stykker som drar fram hver sitt sykkelkjede og begynner å slå vilt omkring seg. Folk blir redde og løper som faen. Det blir litt panikk på grunn av dette, men ikke lenge. Snart er bråkmakerne jagd ned på universitetsplassen, og tatt skikkelig. Folk måtte stå oppå dem og stoppe andre som ville gi dem dunk. En av dem presterte til og med å fyre av en pistol i trynet på en fyr som fikk sitt livs største sjokk, selv om det bare var løskrutt.
24.00. Det er fortsatt stille. Noen begynner å gå hjem, andre steiker skinke fra Lorentzen på bålet. Et spedt tilløp tll ny sykkelkjede slåssing, men det var en enslig person (lurer på hva de folka tenker på, eller om de tenker i det hele tatt, de må jo ha vært gale som flyr på en folkemasse på fler hundre bare for å slåss...), og han ble effektivt stoppet.
00.30. Politiet begynner å røre på seg. Vi ser hester passere borte ved Klingenberg-kino, opp mot Vika. Nytt "mot" i forsamlinga, vi skal få slåss likevel!! Folk diskuterer fremdeles ivrig, hasj, stoff problematikk generelt, politivold, politikk, alt går sammen i en eneste graut. Noen kaster brennende ting som smeller når de tar bakken fra Nisseberget. (Var det Kyviks førstegangsforsøk, eller hva? ) Folk blir forbanna, og de siste spanerne blir observert forsvinnende mot Vika.
01.00. Politiet begynner å forsamle seg nede ved "Studenten". Det er klart at noe skjer snart. Folk hisser seg opp, alle venter på at noe skal skje.
01.30. Politiet kommer opp mot oss, en haug folk løper ned mot dem med stein og flasker som de kaster mot dem. Politiet trekker seg tilbake. Så komm er hestepurken. De rir opp mot slottet under en skur av stein og flasker Folk bryter opp brostein. Og så går det slag i slag. Etter ca. et kvarter gir politiet beskjed om at de vil bruke tåregass, og skyter noen granater inn i mengden. Alle får panikk og løper vilt til alle kanter. Det utarter til en stillingskrig, hvor politiet har alle fordeler på sin side. Folk vender etter hvert tilbake, og det blir kastet stein i stor utstrekning mot heste purken som utrolig nok bare rir fram og tilbake opp bakken til Slottet. Vitsen med det er ennå ukjent.
Ca. 02.30. Det er skutt masse tåregass mot oss, det hegynner å merkes skikkelig. Men det er ikke så ille som jeg trodde. Det stikker i hals og munn og nese, men det går fint an å puste og være der. Flere av tåregassgranatene blir tatt av folk når de kommer, og hevet tilbake til politiet. Men det hegynner å bli en ganske tett tåke etter hvert.
Ca. 03.15. Ny og annerledes gass blir t att i bruk. Denne er mye strengere, og vi har ikke en dødsjangs, som en snøball i helvete. Folk løper vilt til alle kanter, med politiet etter seg. Nå hegynner også arrestasjonene og folk blir forfultgt opp Vika-terrassen. Her blir også flere butikker knust på veien, samt arrestasjoner foretatt.
Kl. 04.00. var det hele Så å si over, ikke noe mer slåssing, det var for mye tåregass til det. Man kunne merke gassen i deler av sentrum også 1. mai.

Tilbake til index
Tilbake til GA index