-klart vi tok Lorentzen

-Opptøyene natta til 1. mai var nødvendig. Det var en rettferdig reaksjon. Selvfølgelig var det riktig å ta Lorentzen. Det var vår ide. Vi har aldri følt et så sterkt fellesskap som den natta.
To jenter fra parkmiljøet forteller dette til Gateavisa. De er sjokkert over det de har lest i avisene og vil gjerne fortelle litt om bakgrunnen for det som foregikk.

- Visste dere at noe skulle skje?
-Det var klart på forhånd ut fra det som skjedde i fjor. VG hadde jo også skrevet om det
-Avisene har snakket om at det hele var organisert.
-Det var det ikke. Det var mange ml'ere og folk fra Rød Ungdom der for å skape en revolusjonær struktur på det hele. De ville vi skulle stå på barrikadene og skrike slagord. De prøvde å få folk vekk fra "pøbelstreker" og opp i parken.
-Pøbelstreker?
-Knuse gatelykter, vinduer, ta Lorentzen og angripe biler. Men de klarte ikke det de ville.
-Var det noen grunn til pøbelstrekene?
-De bilene som ble angrepet prøvde å kjøre gjennom folke massen. Flere ble kjørt på og fikk mindre skader. En knakk kravebei net.
-Synes dere det er riktig å kalle oppt øyene for pøbelstreker?
-Nei det var rettferdige reaksjoner på politiet og systemet. Vi ville provosere fram politiet for å gi dem juling...


"Jeg har aldri kjent så sterkt fellesskap som den natten."


-Er det realistisk å tro at dere kunne gi politiet juling?
-Nei, det er vel ikke så realistisk. Men kanskje noen kunne få en blå veis. Det var jo en viss sjanse i og med at vi var så mange. Jeg har aldri kjent så sterkt fellesskap som den natten.
-Hva med frykten for å få juling selv ?
-Det tenkte jeg ikke på. Jeg var ikke redd i det hele tatt.
-Ble det hele som en slags fest, red dere på en rusbølge av samhold og maktfølelse?
-Jeg vil ikke kalle det en fest, først og fremst var det en enorm politisk demonstrasjon.
-Mot hva?
-Mot rottenskapen som det bestående gir oss. Folk som vanker i byen har merket at alt strammer seg - at det bare blir kjipere og kjipere. Det er helt meningsløst at man ikke kan være i parken bare fordi man er ung og ser litt freaka ut. Det gjelder forresten ikke bare freakere. Også de som ser ganske streite ut føler seg trua. Folk røyker gall i alle miljøer nå. Irritasjonen over systemet slo ut i voldsomheter for mange. Det er jævlig vanskelig å få et sted å bo, f. eks. Jeg går på sosialen fordi jeg er under 18 år arbeidsløs og boligløs. Men de kan ikke hjelpe meg fordi de har så mange familier å ta hensyn til. Egentlig tilhører jeg barnevernskontoret, men det eneste de kan tilby er behandlingshjem. Det er ikke akkurat det jeg har behov for.
-Hvorfor kan du ikke bo hjemme?
-Jeg har det til og med skriftlig fra sosialen at jeg ikke kan bo hjemme. Så nå okkuperer vi et hus.
-Hva lever dere av?
-Vi vil helst ikke jobbe. I og med at vi er så mot det bestående, vil vi ikke støtte det med å bli utnyttet gjennom lønnsarbeid. Men vi må jo overleve, og på sosialen er det nesten umulig å få noen penger. Vi har tenkt å sette oss bedre inn i reglene der .
Hilde: -Det siste halve året har jeg hatt en jobb men vært mer sykemeldt enn på jobben selv om jeg har vært helt frisk.
Ida: Jeg greier ikke å holde på en jobb i mer enn to uker før jeg får sparken. Første gangen tok jeg feil av dagene. Jeg trodde det var fredag kveld og at jeg hadde fri dagen etter.
 

"Vi blir jagd over hele byen. Det blir kjipere og kjipere."

 
Men det var torsdag og den syrebiten jeg tok gjorde at jeg ikke oppdaga det dagen etter heller. Andre gangen delte jeg en jobb sammen med en type. Da jeg ringte og sa han var sjuk en dag, sa sjefen at han ikke ville ha mer med noen av oss å gjøre. Tredje gangen jobbet jeg på et gamlehjem. Gamlingene satt bare i gangen og så på at jeg vasket. En av dem ville gjerne hjelpe til, og jeg sa ok. Da kom tre til og ville vaske. Jeg syntes det var greit, for de hadde jo ikke noe å ta seg til. De satt bare der og skrumpa inn. Dermed hadde jeg ikke noe å vaske med, og satte meg ned og så på. Det tålte ikke oversøstra. Nå lever jeg av Hildes sykepenger. Det holder vel et par måneder til, tenker jeg.
 

"Første gang purken dengte til meg med kølle, var jeg 13 år."


-Er det mange som har det som dere?
-Blant folka i parken er det mange som er i en liknende situasjon. Når man ikke har noe sted å bo, er det naturlig å treffe vennene sine i parken. Der blir vi tauet inn og banka opp av snuten.
-Hvor ofte skjer det at dere blir banka opp?
-Hvis man ikke flytter seg frivillig eller hvis politiet tror vi har noe gall på oss blir vi trukket inn i bilen og banka opp.
-Hvor mange ganger har dere fått juling? Skikkelig juling har jeg bare fått en gang. Natta til første mai lå jeg på bakken og ble sparket i magen. Men mindre juling har jeg fått helt siden jeg som 13-åring satt på en trapp i Schweigaards gate sammen med noen venner. Da kom en politibil kjørende og ville vi skul1e flytte oss. Men vi gjorde ikke noe galt , og nekta. Fire purker hoppet ut av bilen og slo oss med køller og sparket oss for å få oss inn i bilen.
-Dette oppfatter du som lite juling?
-Ja, jeg var riktignok stiv i nakken etter kølleslaget, men det var ikke så vondt som det som skjedde natta til første mai.
-Ville politiet gått løs på hvem som helst som satt på trappa, eller kjente de noen av dere fra parken? -De kjente oss sikkert igjen. Vi blir fredløse når purken vet at vi røyker hasj. De som er virkelig godt kjent, er blinka ut av polisen og kan nesten ikke vise seg i byen. -Hva skjer med dem?
-Det behøver ikke skje noe særlig. Men du må regne med å bli stoppet nesten hvor som helst og bli ransaket.
-Hva slags ransaking?
-De vrenger alt du har på deg hvis de er hypp på å finne noe. En jente vi kjenner måtte ta av seg nesten alle klærne i parken i fjor vinter. Men ofte er ransakingen ikke Så alvorlig. Den er bare et påskudd til å plage folk.
-Tror dere ransaking bar en seksuell bakgrunn?
-En jente jeg kjenner ble ransaka og de oppdaget at hun ikke gikk med BH. Da begynte de å klå på henne og sa at det likte hun sikkert siden hun ikke hadde BH. Etterpå kalte de henne bare for "hora" i stedet for å bruke navnet hennes. Noen av politifolka virker temmelig perverse. Gutter som må kle av seg på stasjonen og blir sjekket for stoff i rompa, blir ofte skjelt ut for å være rompiser. De sier de kan se det fordi han har så stort høl..!
 

"Det var vår ide å ta Lorentzen. Hvorfor skal ikke vi kunne spise, selv om vi ikke har penger?"


-Er det da ingen steder dere kan være?
-Vi blir jagd rundt hele byen. Det er ikke så lett å komme inn noen steder heller. Det er for dyrt. Purken har vært på fritidsklubber for å verve folk som kan spane og angi dem som kjøper gall. Før jul var det så mye spanere at nesten all gallen forsvant fra gatene. Det var ingen som torde selge. Da sto heroinpu sherne klar på Egertorget. Mange orket ikke å bli nyktre. Jeg vet om flere som begynte å junke heroin da og som holder på ennå Det er helt vilt å snakke om at hasj fører til heroinmisbruk. Det var mangel på hasj som førte til junking.
-Betyr dette at det var folk som bruker stoff som var den harde kjernen 1. mai?
-Nei, de fleste var vel for dopa til det. Men noen av dem var selvfølgelig med, og innmari aggressive. De er jo blitt tråkka mest på.
-Forsvarer dere det som skjedde?
-Ja, absolutt. Det føltes innmari riktig. Det var naturlige reaksjoner. Det var rart at det ikke skjedde mer.
-Er det helt greit å ta ølen til Lorentzen?
-Lorentzen tjener fett på å selge mat til blakke folk. Han får dessuten ødeleggelsene tilbake på forsikringen. Det var vår ide sammen med 5-6 andre å ta Lorentzen. Vi gikk rundt og spurte folk om de var sultne. Det var de, så vi gikk opp og knuste ruta. Hvorfor skal ikke vi kunne spise selv om vi ikke har penger?
-Hva hvis alle oppførte seg på denne måten, ville ikke alt bli kaos?
-Personlig håper jeg flere vil gjøre det. Det vil knuse alle de store butikkene og true hele det kapitalistiske systemet.
-Er dette tanker bare dere har gjort - eller er det mange som mener det samme?
-Mange gikk vel inn i butikken bare fordi det var tøfft. Men vi er overhodet ikke alene om å ha politiske perspektiver på det som skjedde. Bare det å reagere slik er jo politikk, og det gjorde alle sammen.
 

"Nestegang bør vi lage en fredelig demonstrasjon - uten å provosere."


-Så det var det virkelige proletariatet , de eiendomsløse ungdommene, som gjorde opprør?
-Ja, filleproletariatet. Vanlige folk ser på opptøyene som sinnssyke. Men man gjør ikke slikt uten å ha en grunn for det. Det var rettferdig, det var en politisk reaksjon.
- Er dere ikke redd for at dette skal føre til økt vold?
-Jo, Men de metodene som politiet brukte har jo ligget klare hele tiden. Det må gjøre det klart for mange hvilken politistat vi lever i.
-Synes dere egentlig metodene var så voldsomme?
-Jeg synes det var ille nok. Tåregassen ble ikke bare brukt til å spre mengden. Vi gikk to stykker på gata og så stoppet en politibil. To mann hoppet ut og slang en granat rett på oss fra ca. 5 meter. Jeg måtte bære venninnen min bort i nærmeste gårds rom. Hun var helt borte.
-Hva skulle politiet gjort?
-Vi ønsket jo at de skulle komme. De kunne kanskje ikke gjort så mye annerledes. Men de kunne spart seg noe unødvendig vold, og de kunne latt være å trekke uskyldige dyr som bikkjer og hester inn i det hele.
-Tror dere aksjonene tjente deres egen sak?
-Kanskje vi gjorde noe dumt. Det ble jo mye verre i byen etterpå. Snut overalt. Det er synd at politiet skal få mer penger. Vi vet jo hvem de blir brukt mot. På den annen side er det viktig at alt det kjipe kommer fram i lyset.
-Men KOMMER det fram i lyset?
-Nei, det gjør vel ikke det. For eldre skjønner ikke at det er deres egne barn det gjelder. De fleste støtter at politiet skal få mer penger.
-Hva med Norsk Front? Gir slike aksjoner en grunn for dem til å gå løs på dere?
-De prøvde å stoppe oss fra å gå inn til Lorentzen. Sa vi var landssvikere og at de som hadde arbeida hele livet burde plaffe oss ned.
-Vil dere lage tilsvarende aksjoner en annen gang?
-Det bør i alle tilfelle gjøres på en annen måte som ikke støtter politiets krav om mer penger. At folk bare satt seg ned i parken, og nekta å flytte seg, for eksempel. Uten å provosere slik som natta til 1. mai.
-Føler dere dere aleine - uten støtte fra andre grupper i samfunnet?
-Ja, sånn sett føler jeg meg ganske aleine. Det er noen som prøver å støtte oss. Psykologer og sånt. Teoriene deres stemmer bare ikke.
-For eksempel? - Universitetsfolka snakker om at faren var alkoholiker og moren nervevrak. De er interessert i en bakgrunn som skal passe inn i skjemaene sine. De vil ha tak i foreldrenes utdannelse og inntekt. Forske og forske og forske. Det fører ikke tll noen ting.
-Hva med alle de andre som var i byen den natta? Det var vel ganske mye veltiIpasset ungdom?
-Mange av dem var bare tilskuere. Men man skal ikke tro at de såkalt veltilpassede alltid er så veldig veltilpassede.

 

Christian

Tilbake til index
Tilbake til GA index