Bokcafeen JAAP

JAAP er det kvikke navnet på bokcafeen i Hjelmsgate 3, Norges eldste bokcafe og med størst-i-Norge utvalg i anarkistisk literatur, jakkemerker og etter hvert (??) plater.
Gateavisa har hatt Jaap som nær nabo & svirrebror siden Hjelmsgate ble overtatt av aksjonister med soveposer en dag i 1970. Ta med det biodynamiske Spisestedet, og du har stammen i Arbeidskollektivet Hjelmsgate 3, som har utviklet seg kronglete med interne problemer & gjensidige håndsrekninger gjennom lovlig leieavtale med kommunen og under stadige rivetrusler til - snart - å ta del i gårdeierveldet. Rønna står, vi får.
Men det er Jaap som er dagens tema. Navnet er en modernisering . Opprinnelig het bokcafeen "Jaap van Huyssmands Minde".


Personen Jaap van Huyssmand var Personen Jaap van Huyssmand var leder av det internasjonale anarkistiske forbrytersyndikat i Øvre Richter Frichs romaner fra 20-årene Han var en svartmusket forbrytersjel, men samtidig et edelt menneske; han reddet gang på gang romanhelten Jonas Fjelds liv. Jaap v. H. Døde et stykke ute i romanrekken da han sprengte seg selv og hele San Franciscos politistyrke i lufta, mens Jonas Fjeld slapp ut bakveien.

Bokcafeen Jaap introduserte seg som et hjørne bak et treperleforheng i Hjelmsgate 3's tidlige historie. Her fallbød man en håndfull grensesprengende pamfletter og et kresent utvalg Penguin-bøker til husets spisegjester alt mens ideologene kjempet om makten over det aldri særlig innbringende foretagendet. På en besynderlig måte overlevde bokcafeen både antroposofiske og marxistleninistiske avvik og etablerte seg som en av hjørnesteinene i huset. En av de historiene som husets veteraner aldri blir trette av å fortelle er hvordan bokcafeen i Hjelmsgate endog var spiren til en av ml-ernes flaggskip: Det unge bokhandlertalent Jan Tronsmo startet sin karriere nettopp i Hjelmsgates bokcafe, før han arvet lokalene etter sin mors pelsforretning ved Tullinløkka.
Mimre, mimre


ØL, TE & BØKER

Da Jaaps nåværende "disponent" ramlet inn i redaksjonslokalene en dag som vanlig for å bomme røyk, vedtok den samlede redaksjon på stedet å intervjue ham. Forholdene var meget gunstige: Med seg hadde disponenten sin faste følgesvenn & parasitt, som egnet seg til å hente koldt øl fra et hemmelig lager, - og en historiker, en av de gamle og fremdeles langhårede hus-ånder, som kunne korrigere eventuelle feil.

-Får dere noen lønn for å jobbe i Jaap?

-En tid i fjor trodde vi det var mulig å leve opp til slike idealer, men nå er vi tilbake på nullstadiet. Da jeg begynte for åtte år siden måtte vi betale for å jobbe her. Det var riktignok ikke mer enn ca. 25 kroner måneden. Jeg tror nok svaret på ditt spørsmål må bli et rungende nei. Men alle ansatte får gratis te.

-Det hender en kommer inn i bokcafeen og der sitter betjeningen bare og legger kabal. Hvorfor det?

-Fordi det aldri kommer nok folk til å utgjøre et bridgelag.

-Hva gjør dere når det kommer en kunde?

-Vi spør om han/hun har lyst til å bli med ut og ta en øl.

-Hvem betaler ølet?

-Gjesten. Jaap har intet representasjonsbudsjett.

-Hva har Jaap å by på?

-Et sunt og rusfritt miljø. Hvis man vil.


UAVHENGIG

-Til saken! Hva er det som gjør Jaap spennende, en kunne nesten si eksotisk?

-Alt vi har kommer inn under kategorien "alternativt". Bøkene er ting du stort sett ikke får andre steder. Selv om vi er små har vi antakelig Norges største utvalg av anarkistisk litteratur.

-Som f.eks. Bakunins samlede verker? Det kom en forleden og spurte etter dem?

-Ja. Vi skaffet dem til veie, men han har ikke kommet og hentet dem ennå. Vi kan skaffe det meste av det som er mulig å få tak i. På de merkeligste språk.
Så har vi plater. Når det gjelder plater fører vi bare ting fra uavhengige selskaper

-Hva er et uavhengig plateselskap?

-Det er småselskaper som er uavhengige av de store, multinasjonale. De skiller seg også ut med bl.a. utgivelsespolitikk: De skjeler mindre til markedet, de betaler artistene skikkelig, de utgir massevis av ukjent stoff fordi de tror på det eller liker det. Rough Trade er et av de større uavhengige som vi forhandler mye for. Et annet er Factory, som bruker omtrent alt de tjener på å utgi nye ting. Disse selskapene opplever ofte at suksessen blir et dilemma, og mange av dem inngår etterhvert kontrakter med giganter som f.eks. EMI og RCA. Da bryter vi kontakten.

-Hva er Jaaps politikk når det gjelder norsk musikk?

-Vi tar helst inn plater direkte fra artistene. Vi formidler også litt fra plateselskapet Mai. Ikke fra noen av de store. Men vi foretrekker direkte kontakt.

-Er dette å forstå som en invitasjon til folk som utgir plater selv?

-Selvfølgelig.

-En av Jaaps salgssuksesser er jakkemerkene?

-Ja, vi har nesten en vegg full av forskjellige utsagn folk kan bære på seg. Vi importerer noe fra England, men formidler også egenproduksjon gjennom det udmerkede norske undergrunnsfirma "Best Badges". Fins ikke maken i Norge.
Og så har vi det største utvalg av nye og gamle Gateaviser utenfor redaksjonens egne lokaler. Ved siden av merkelige, sære og interessante marginale tidsskrifter fra mesteparten av verden...


UÅRETS BEDRIFT

-Hvordan er omsetningen av alt dette?

-Siden du spør, så tror jeg ikke vi ville blitt utpekt til "Årets Bedrift" sånn sett.
Skulle gjerne solgt litt mer av alle disse interessante greiene. Da kunne vi også ta inn enda mer og holdt oss helt ajour til enhver tid.

-Det har vært mye innbrudd hos Jaap i det siste.

-Tre på en måned. Det må jo være en indikasjon på hvor mye fint vi har.


ST&ArinÅ LITT

-Hvis det kommer en til Jaap og ikke riktig vet hva han skal ha, la oss si han har en forestilling om at han er ute etter noe innsiktsfull litteratur men vet ikke riktig hva... du kjenner følelsen - kan han da regne med kyndig assistanse?

-Å ja. Men det er mulig han må stå på litt. Kanskje personen bak tekanna er like usikker som han selv.

-Når skal Jaap bli moteriktig, modernisere mer enn navnet?

-Aldri.

-Fordi dere ikke har råd?

-Fordi vi har visse idealer.

-???

-!!!

 
 

Tilbake til GA-index
Til Bokcafeen Jaap