Til nr. 164 Til GA-index
Wagenburg ...eller White Thrash Trailerpark?
 
Boligsituasjonen i Oslo har knapt endret seg siden 70-tallet, og ikke til det bedre. For ikke å bo seg ihjel har enkelte blitt nødt til å tenke på alternative boformer. Så etter en pressemelding fra "Brakkebygrendavelforening" tokk vi turen nedenom Loenga. Rett rundt hjørnet ved Saxegaardsgate 11 fant vi en liten klynge campingvogner. Ikke fult så imponerende som vi hadde håpet på, ikke det grann provoserende.
 
Det var ingen hjemme denne dagen, men etter et par forsøk får vi omsider fatt i Eddie og Mr. Møkk - initiativtakerne bak dette prosjektet - og får lirt av oss noen plikt spørsmål.
 
Hvordan kom dere på ideen om denne campingokkupasjonen?
-Møkk: Vi var på interrail til Berlin, der bodde vi i en wagenburg, hos noen polske venner. Dem dro på ferie, så da bodde vi i vogna dems en uke...
-Eddie: ...i November..
-M: ...i November. Det var kaldt, men vi stortrivdes som hånd i hansken. Og da bestemte vi at vi skulle gjøre dette her i Norge - hvor det ikke har vært tenkt på engang.
-E: Hittil er det vel bare tatere og sigøynere som har gjort slikt her til lands. De har blitt kaldt de reisende, men det er nok mye fordi de har blitt jagd fra plass til plass. Vi er hypp på å bli boende her, midt i operabydelen. Det er her vi føler tilhørighet. Det bor masse frikere, rockere og pønx her i området. Jævlig masse alternative folk i et sammensatt miljø. Det er absolutt en kulturbydel, som ikke burde raseres til fordel for ruiner.
 
Er det derfor dere har plassert dere her, og ikke på Frogner?
-E: Ja det er mye det.
-M: Det er et naturlig valg.
-E: Det kommer nok til å skje mye her i Gamlebyen fremover. Dem har jo lyst til å rive "Borgen", rett her borte, hvor det er allaktivitetshus med øvingslokaler for massevis av band som øver der. Treningsklubb for kickboksing, thaiboksing og akido. Det er møtelokaler og plass til å gjøre masse der. Men det vil politikerne rive, for å lage park av hele området. Hvorfor kan de ikke la huset få stå i parken?
 
Hva er tanken bak en slik aksjon?
-E: Ideen er å okkupere land. Fuck den private eiendomsrett! Vi bor hvor vi vill, vi har våre hjem på hjul.
-E: Og... det er meninga å etablere en vogneby. Vi håper på å dra med flere, okkupere detta her som en liten landsby. En alternativ måte å leve og bo på. Det er en menneskerett å ha et sted å bo, hvorfor er det ikke gratis?
-E: Visjonen er å bygge en dass, en slags utedass. Og en kompostbinge. Et folkekjøkken, det hadde vært fett å hatt en vogn eller en brakke til det. Kanskje kjøre igang noen utekonserter.
-M: Et sted hvor folk kan komme sammen, spise middag og finne på ting.
-E: Et slags friområde. Og hvis det kommer noen kule krefter inn i Saxegaardsgate 11, isteden for at det også blir revet, så kan det kanskje være en forutsetning for at vi får lov til å stå her.
Hvordan har det gått så langt?
-E: Føler litt at vi fører en kamp hver dag, med snuten på døra. En dag kom det to stykker på hest. Purken har vært her fem ganger nå, men vi har vært her i en måned. Dem kan ikke kunnet jage oss, for vi har sendt en søknad til kommunen. Så lenge den er til behandling kan snuten ikke si noe. Saka ligger over hodene deres. Og dersom vi får avslag så veit vi om mange andre plasser, i dytte avstand, som det bare er å rulle rett opp til.
-M: Ulempene er ikke noe, i forhold til fordelene. Strøm er en vane, akkurat som røyking. Og jeg lover deg, det er lettere å slutte å bruke strøm, enn å slutte å røyke. Hvis man tenker etter, hva er det egentlig man trenger strøm til?
-E: Gethoblaster.
-M: Ja det er en ting, men den har vi jo batteri til.
-M: Det er mange som reagerer på at vi ikke har teve.
-E: Dødsmange som kikker på det, "å herre gud, det er jo et mareritt." Det eneste jeg savner er tekst-tv, ellers har vi det helt slafen og idyllisk her.
 
Har naboene noe imot at dere har slått dere ned her?
-E: Bare fru Hagen, hu er en gammal rasistisk blei som bor i bygården rett der borte. Men en annen nabo kom bort og snakka med snuten sist de var her. Vi preika om boligsituasjonen i Oslo, noe de også så ut til å ha forståelse for. Og dem reiste avgårde med uforretta sak når dem hadde konstatert at vi ikke er junkier, og at vi holder det ryddig. Snuten påsto engang at de hadde fått klage fra naboene om at vi fløy og dreit i ruinene. Dem prøvde å være vanskelige og breiale, så vi fortalte dem at vi går på Gamlebyens Gjestgiveri og driter som alle andre.
-M: Første gangen sa de at vi stod oppå den gamle kirkegården, så vi flytta oss ti meter. Og når de kom og spurte hvorfor vi ikke hadde fjerna oss, da sa vi at vi hadde fjernet oss fra den anviste kirkegården. Og at vi bare hadde fulgt ordre. Da ble de litt paffe. De kikka bare jævlig dumt på hverandre og hadde ikke noe å si. Det var kommentaren deres.
-E: Det går også rykter om at en av naboene her er snut, men han har i såfall forholdt seg passiv.
-M: Vi har sendt ut informasjon til alle naboene og tror vi har støtte fra dem. Det kommer stadig folk forbi og sier at vi er velkommen. Og at det er fint det vi gjør. Vi ligger jo ganske skjermet til og det har heller ikke vært noe bråk her. Selv ikke da vi hadde innflyttningsfest, med 25 gjester, og festa hele natta.
Har du initiativ til overs, etter at du har glodd ferdig på teve, så kan du jo stikke innom folka i Brakkebygrenda en dag været er fint. Har de ikke blitt taua, så sitter de der ennå med sine lunkne pilsflasker og drømmer om revolusjonen.
Z.B.
EXTRA.....