Til nr. 171 Til GA-index
 

Kuppmaker? Velkommen!

Blir du ikke fly forbanna noen ganger? På sinnsyk politikk, håpløs musikk eller jævlige ting som skjer? Faen heller, man får da lyst til å si ifra! Eller kanskje omvendt: noe jævlig kult eller viktig som du synes andre burde vite om også?
Joda, de fleste er vel med på den. Men hvem vil vel høre på lille meg? Jeg når jo ikke fram i offentligheten likævæl?
Dessverre, du har nok rett. Du må ha din egen TV-kanal eller avis for å nå fram. Men det kan du faktisk få! Eller rettere sagt, du kan ta deg en. Gateavisa inviterer alle og hvemsomhelst til å kuppe redaksjonen! Vi har et fiks ferdig "apparat" for blekkeproduksjon; fine lokaler i et koselig trehus på Majorstua, datamaskiner og bredbånd, innarbeidede avtaler med trykkeri og Narvezen. Og ingen maktbyråkratier å måtte slåss med. Værsågod, du har vel noe du skulle ha sagt?

Vi flipper ikke. Alle og hvemsomhelst kan være Gateavisa. Det er ingen formalisme rundt hvem som egentlig er medlemmer i redaksjonen. Folk kommer og går, noen skriver og jobber, andre sitter mest i sofaen og prater med kaffe og Røyk. Det er en sann anarko-kaotisk "organisering". Alle er velkomne, du kan være så rar og gal du bare vil, så lenge du oppfører deg ålreit mot andre og ikke drar med deg sprøyter eller pulver-dop inn i huset - det er vel få steder det er så høyt under taket. Det eneste du trenger for å nå fram er initiativ, noe det ikke er for mye av i et sånt sløvt, laid-back miljø. Folk kan nok stønne eller komme med innvendinger, men er du pågående nok så får du dine ting på trykk. Det er bare å gjøre det sjøl, skrive, finne bilder og lage lay-out, istedenfor å diskutere med folk som elsker å mene noe, men sjelden sjøl bidrar produktivt. For dem finnes det dessverre en del av rundt Gateavisa, og det varierer også over tid hvem som er slike parasittiske "nisser" og hvem som er med i en slags redaksjon. Initiativ er makt - eller kanskje innflytelse lyder penere i egalitære ører. Og det er vel en rettferdig moral? Slutt å klage, gjør noe sjøl.

Dette får kanskje Gateavisa til å høres ut som et konfliktfyllt sted med sterke motsetninger. Sånn er det nesten aldri. Redaksjonen har nok alltid bestått av en gjeng individualister, men vi jobber sammen også, og holder ukentlig redaksjonsmøte hvor vi prater og utveksler ideer.

Redaksjonsmøte i Gateavisa

Jeg tok meg en prat med Are Hansen, som har vært på Gateavisa til og fra siden 1992 - en skikkelig oldis.

- Hva har du drevet med alle disse åra?

- Alt mulig. Da jeg først forvilla meg inn i huset, satt jeg mest å hørte på folk rundt meg, prøvde å få en følelse for hva slags folk det var og hvordan ting funka. Gateavisa kan være en ganske forvirrende opplevelse. Hvem gjør noe, hvor, når og hvordan? Det er ingen overordnede som forteller deg hva du skal gjøre, og bortsett fra møtedagen er det ikke noe system i når folk er på kontoret - bortsett fra at det stort sett er kveld/natt. Mange sitter også hjemme eller andre steder og jobber med artikler, som etterhvert blir tatt med på GA så de andre kan se på det, og så settes inn i en lay-out. Men gateavister er generelt veldig villige til å fortelle om stedet og avisa når du spør. For selv om det er vilt forskjellige mennesker som til enhver tid har utgjort GA, så blir de likevel bærere av en 30-årig tradisjon eller kultur. Det er så langt gitt ut over 6000 sider Gateavisa, med mange forskjellige formater og innhold. Jævlig mye kult lesestoff, som ikke så lett blir forelda. En av favoritt-tidsfordrivene på huset er da også å lese gamle nummere av GA, og dette bidrar sikkert til at miljøet er mer eller mindre selvregenererende. En slags fellesnevner blir noe sub-/motkulturelt, mer eller mindre anarkistisk og hippiekulturelt, ikonoklastisk på sitt beste.

- Men tilbake til det å komme som ny på GA. Hvordan skal kuppmakere gå fram?

- Når du etterhvert har begynt å skjønne litt av stedet - og har klart å unngå å gli inn i en alltid-stein nissetilværelse - så kan du se hva du kan bidra med. Sjøl kunne jeg datatekniske ting rundt Mac'ene vi bruker, så jeg begynte som "datakonsulent". Ellers settes det alltid stor pris på folk som gidder å pakke bestillinger som skal sendes ut, bære ut søpla i ny og ned eller være med på dugnader på huset. Du behøver ikke være journalist med en gang. Men etterhvert får du vel en ide om en artikkel du har lyst til å lage, eller ting som burde organiseres anderledes, og så bare gjør du det, gjerne sammen med noen andre. Så jeg har gjort alt folk gjør på GA; vært allmuligmann, skrevet artikler, mekka bilder, vært sofanisse, skurekjerring, vært med på ryddedugnader, lay-out, kontakt med trykkerier og ansvar for konto og regninger. Men jeg har jo ikke sittet her pal i alle de åra da. Vært ute og reist i verden i lange perioder, opptatt med samboer og barn og dessverre måttet bruke tid på å tjene penger, i de periodene jeg ikke gikk på skole eller kunne lure noen spenn ut av Trygdevesenet. For ingen får betalt på Gateavisa, det finnes det ikke penger til.å

- Så du har kommet deg opp og fram i systemet, med andre ord.

- Det kan du kanskje si, selvom det ikke er noen misunnelsesverdig posisjon. Da blir det også ofte deg som må gjøre tingene også. Men det er klart: de som kan forholdene og systemene godt, får mer innflytelse enn andre. Det er lettere for dem å få ting gjort. Så sånn kan du si at det eksisterer et hierarki, av kunnskap ihvertfall. Men vi er stort sett veldig oppmerksomme på det med maktforhold, og du får fort høre det av andre hvis du glir ut i stalinistiske tendenser. Så vi trenger ingen "demokratiske" krygger, med vedtak og avstemninger. Det er en såpass liten gruppe at spørsmål og uenigheter løses direkte uten sånne byråkratier. Det finnes et visst antall nøkler til lokalene våre, og du kan vel si at de som har dem utgjør en fastere kjerne i redaksjonen. De bestemmer hvilke nykommere som virker ansvarsfulle nok til å få nøkkel, hvis det blir en ledig eller man får somla seg til å kopiere flere. Det er ikke bare kult å ha nøkkel heller, du har jo ansvaret for at det er låst når du går, og det kan innebære å måtte kaste ut ikke altfor villige nisser som har ølfest i sofakroken.

- Du har tydeligvis rukket en del her på huset. Du er jo ikke...øh, helt ung lenger?

- Nei, og det er jo grunnen til at jeg skriver denne artikkelen. Gateavisa har problemer med nyrekrutteringen. Det har vært en ond spiral av sløvhet som fører til bare ett eller to nummere i året, som igjen fører til at vi blir glemt. Gateavisa er ikke automatisk kjent blandt yngre frikere som et merkenavn eller fenomen, slik det er for dem som husker vår aktive og viktige stemme i 70/80-tallets motkulturelle debatt.

- Hører vi her et stønn over "ungdommen i dag", eller?

- Neida, det gjelder oss gamlinger også. Men det var mye mer aktivitet da jeg kom hit i forrige årtusen. Og når vi tenker etter, så var det i grunn de som røyka minst hasj som fikk gjort mest... Det er nok ikke til å stikke under en stol at det er en viktig årsak til vår nåværende latskap. Sjøl har jeg ikke skrevet så veldig mye de siste åra, men har havna som en redaksjonssekretær som peser folk for artikler og bilder de har lovt, lager lay-out og følger opp resten av prosessen, med riktige filer til trykkeriet, få med folk til å klistre adresselapper til abonnentene, kjøre å få det levert på Posten. Så Gateavisa har gått på sparebluss, holdt så vidt i live av et par ildsjeler som synes det ville være for jævlig at noe så unikt gikk nedenom. Men i det siste har jeg synes det var mer plikt enn moro, og Gateavisa bør ikke lages av 40-år gamle gubber. Det er jo alltid en fare for at de aktive overkjører andre som prøver å gjøre noe, og at gamlingene utgjør en klissete hånd av konservatisme, "slik har vi alltid gjort det før". Så dette er siste nummeret hvor jeg tar ansvaret for GA, nå får andre ta over og drive som de vil. Men jeg kommer sikkert til å skrive noe for dem i ny og ne. Og så er det min tur å være sofanisse en stund, pensjonert uten å føle ansvar for produksjonen... Så åpen er Gateavisa. Så hvis du har noe du vil ha sagt - og det har vel de fleste - så har du muligheten til å utbre dine ideer, i tusener av eksemplarer over det ganske land. Det er jævlig kult, du kan gjøre hva du vil. Velkommen!

Har du lyst til å kuppe avisa, ta med noen venner og tropp opp på vårt åpne redaksjonsmøte, hver torsdag kl . 19.00 i Hjelmsgate 3, Majorstua, 0355 OSLO
Opiumsdiva
  Kos i sofakroken på Gateavisa-redaksjonen...