Til nr. 171 Til GA-index
 
Gateavisas aktivitetshjørne:
Bygg en kul legorobot

Det er et sørgelig faktum at altfor få aviser har gode legospalter. Når selv ikke den kulørte barnepresse er sitt ansvar bevisst, må Gateavisa gjøre sitt for å rette på situasjonen.

De fleste av våre lesere har helt sikkert erfaring med lego-technic. Med akslinger, tannhjul og stempler har man et utall muligheter til å bygge biler og maskiner med "teknikk som i virkeligheten". Ekstra gjevt var det å sette motor på modellene, men ofte ble gleden kortvarig. Man bygde et par biler som kjørte frem og tilbake og en kran som gikk opp og ned, før man ble lei og motoren ble forvist til glemsel i bånn av legokassa.

I håp om å redde noen motorer fra denne triste skjebne, bringer vi herved tegninger for en enkel robot drevet og styrt med kun en motor. Som man ser nederst til høyre kjører den fremover når motoren går en vei, og svinger når den går den andre veien. Dette er et stort fremskritt, da roboten nå kan kjøre over HELE gulvet, og ikke bare frem og tilbake.

  Tegningen burde være rimelig enkel å følge, legg bare merke til at delene D - G er flate, og at hjulakslingen er forskjøvet en anelse mot høyre i trinn 2. ellers lar vi robotens virkemåte være en øvelse for leseren.

Av praktiske grunner ble roboten laget med den gamle 4.5V-motoren, men å tilpasse den til de nyere 9V-motorene skulle ikke være noe stort problem. Siden det bare er brukt 15 år gamle deler, behøver du heller ikke løpe & kjøpe de nyeste settene.

Dette er kun en grunnkonstruksjon, med litt fantasi burde det være lett å finne på forbedringer, som f.eks å utstyre den med følere så den kan kjøre rundt av seg selv. Har man flere motorer (og batteribokser) kan man ha robotkrig, bygg en arm oppå og se hvem som klarer å velte motstanderen. Hvis du bygger roboten speilvendt vil den svinge motsatt vei, kjekt til "leftie vs. rightie"-kamper...
Axel   
På nett:
Lego.com: Mange kule nyheter, etter en heller semmer periode på slutten av 90-tallet. Se også Brickshelf (har masse innscannede byggetegninger) og Lugnet for bilder, tips osv.

LEGO Single-motor robot