Til nr. 180 Til GA-index  
 

EN TIDSINNSTILT BOMBE

Hvert år henvender 1424 kvinner seg per telefon til Krisesenteret i Oslo (all statistikk i denne artikkelen er i fra Oslo). 7563 kvinner og 5552 barn benytter seg av overnattingsplasser per år. Forskere hevder at mørketallet for de kvinner som aldri tar kontakt med Krisesenteret, er meget stort.

Jeg sitter i bokcafeen under Gateavisa og venter med blandede følelser på å intervjue en kvinnemishandler. Jeg blir forbanna når jeg tenker på kvinner og barn som hver dag lever konstant frykt for nye slags ydmykelser fra mann og far. Hva er det med en mann som kan gjøre så mye faenskap mot kvinner?

Voldsmannen – hvem er han?

Arvid trer inn i cafeen. Han er i begynnelsen av førtiårene, pen, en mann med god utdannelse og en stillferdig måte å opptre på.

Da jeg pratet med Arvid på telefon første gang, fortalte han om en barndom preget av vold, både fra mor og far. Det startet i tre-fireårsalderen og varte til den dagen han klarte å ta igjen. Da var han i 13-14-årsalderen.

GA: Hva er grunnen til at du har slått så å si alle kjærester og samboere?

Utroskap!

Det ordet kommer kjapt og kontant, han ser litt usikker ut der han sitter.

GA: Har du innsikt i at det å utøve vold mot en annen person er straffbart og ødelegger et annet menneske både fysisk og psykisk? Jeg skjønner at utroskap kan gjøre deg fly forbanna, men er vold den rette måten å løse problemet på?

Man tenker ikke rasjonelt når man har opplevd et slikt svik.

GA: Men du tilga kvinnene. Hadde det ikke vært smartest å trekke seg ut, med andre ord gjøre det slutt?

Jo, sikkert. Men de kom jo angrende tilbake, og dum som jeg var, tilgav jeg dem.

GA: Var ikke forholdet ødelagt både av vold og utroskap?

Jo, i ettertid ser jeg det. Jeg klandret henne for hennes feilgrep, og hun klandret meg for mine. Hadde dette skjedd i dag, hadde jeg brutt ut tvert.

GA: Du har per i dag en trofast kjæreste. Slår du henne?

Ja, det har skjedd flere ganger. Etter det jeg har opplevd med det motsatte kjønn, har jeg store problemer med å stole på noen. Jeg kan med andre ord ikke skjønne at en kvinne kan være trofast og ærlig.

GA: Har du selv hatt sidesprang?

I mine yngre dager, før jeg selv fikk erfare konsekvensene.

GA: Mener du at din nye kjærlighet fortjener å bli behandlet dårlig for det andre kvinner har gjort mot deg, men som hun er uskyldig i?

Nei!

GA: Hvorfor utøver du vold mot henne gang på gang? Hva med hennes følelsesliv?

Hun mister troen på meg, og det gjør vondt å tenke på at det kan ta slutt av andre årsaker enn utroskap. Jeg tok nesten livet hennes to ganger. Da jeg kom til meg selv og hørte politiet og hennes forklaring, fikk jeg sjokk. Det var store hull som jeg ikke husket.

GA: Hvordan tror du hun lider, og er full av angst for at dette skal skje igjen? Vil hun overleve neste voldsepisode?

På samme måte som meg. Vi har det vel vondt begge to, men på forskjellige måter. Hun fysisk, jeg psykisk.

GA: Tror du ikke at hvert slag, hvert nedlatende ord gjør noe med psyken hennes, eller hva?

Ja, misforstå meg ikke. Jeg vet at hun har det jævlig.

GA: Hva har du, Arvid, tenkt å gjøre for å ordne opp inni knollen? Unnskyld ordlyden, men jeg kjenner så mange kvinner som engang var sterke, modige kvinner som i dag er blitt pasienter på psykiatrisk på livstid. Jeg har sett hva vold gjør med mine medsøstre, og da er det vanskelig for meg å sitte her og drikke kaffe og føle at du undervurderer det du i virkeligheten gjør mot offeret.

Beklager hvis jeg prøver å bagatellisere det jeg gjør. Mine handlinger er jeg lite stolt av. Det er en skam at jeg som er en voksen og fysisk sterk mann bruker det eneste som gjør meg sterkere mot kvinner.

Jeg gir ham telefonnummeret til Alternativ til vold, med kommentaren: Vil du gjøre noe med livssituasjonen, er en telefon til Alternativ til vold ditt første skritt til å forandre tankegangen din. Jeg ønsker deg lykke til med videre behandling samt endring av ditt kvinnesyn. Arvid takker for samtalen, lover meg å ta kontakt med Alternativ til vold, samt skaffe en psykiater.

Hvert år dør 8-9 kvinner i Oslo som følge av mishandling. For hvert år tar flere og flere kvinner kontakt med Krisesenteret. Anmeldelsene øker. Er det en sammenheng med at det er mer vold nå enn tidligere, eller at skammen kvinnene bærer er blitt mindre?

Som feminist er jeg opptatt av at kvinner og menn skal leve som likeverdige individer. Men så lenge antall kvinner som blir slått bare øker, menn får mildere straffer for voldtekt og pornoindustrien vokser og blir grovere, så er den verden jeg drømmer om ennå langt, langt borte.


Nødvendige telefoner:
Politi – 112
Krisesenteret i Oslo – 22 48 03 80


Siv Therese Isachsen

Intervjueren er kvinnesaksaktivist og forgrunnsfigur i Kvinneligaen.
Les intervjuet med henne i Gateavisa 173! (Red.)